TEK KAT TRAPEZ SAC MONTAJ DETAYLARI
Tek Kat Trapez sac montajı esnasında bazı durumlara özen gösterilmesi gerekmektedir
1. Tek Kat Trapez sac montajına başlamadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, hakim rüzgarın hangi yönden estiğinin belirlenmesidir. Trapez sac montajı, hakim rüzgarın tersi istikamette yapılmalıdır.
2. Çatı trapezi montajında kullanılacak bağlantı elemanları hadve üzerlerinden konstrüksiyona dik ve contalı pullarla monte edilmelidir. Cephe trapezlerinde ise hadve içlerinden ve yine aynı özellikteki bağlantı elemanları ile monte edilmelidir.
3. Çatı trapezlerinde rüzgar kuvvetinin şiddetine bağlı olarak mahya ve saçak bölgelerinde her hadveden konstrüksiyona tespit edilmeli, boş aşık sırası bırakmamak kaydı ile m2’de minimum 3 adet bağlantı elemanı sayısına ulaşılmalıdır. Montajda kullanılacak vida adedi, rüzgar durumuna göre ve detayların gerektirdiği miktarda olmalıdır.
4. Çatı trapez saclarında olası sızıntıların önüne geçmek için montajı semer ile birlikte hadveden yapılmalıdır. Semer seçilirken kullanılacak trapez formuna uygun, montaj sırasında zarar görmeyen ve özelliğini yıllar boyunca kaybetmeyen semerler seçilmelidir. Semer kullanılmayan çatı uygulamalarında vidaların sızdırmazlık contasının çapı en az 22 mm olmalıdır.
5. Trapezlerin boyuna binilerinde; eğime bağlı olarak min. 20cm. bindirme yapılmalı ve bini bölgelerinde her hadveden konstrüksiyona tespit edilmelidir. Bini altlarına gelen aşıkların eni küçük ise aşık üzerine lama kullanılmalıdır.
6. Düşük eğimli çatılarda mutlaka biniler arasına bant uygulanması yapılmalıdır.
7. Trapez sacın delinmesi esnasında bağlantı elemanlarının çıkardığı metal çapaklar hava şartları nedeniyle paslanmalara sebep olacağından bu atıklar süpürülmeli yada mıknatıs maarifeti ile hemen çatı yüzeyinden temizlenmelidir.
8. Montaj sırasında çelik aşık, beton ve sıva gibi maddelerin panel metal kaplaması ile teması uygun bir izole malzemesi veya boya ile önlenmelidir.